Apple изненада с неочаквано силни резултати за тримесечието

Това се дължи на добрите продажби на iPhone и iPad

Apple изненада с неочаквано силни резултати за тримесечието

Apple представи във вторник изненадващо силни приходи за фискалното третото тримесечие. Новината заедно с високите очаквания към задаващия се нов iPhone доведоха до 6% ръст на акциите ѝ в следобедната търговия.

Акциите се покачиха до рекорда си за деня, достигайки 159.10 долара, непосредствено след обявяването на тримесечните резултати на компанията, които недвусмислено сочат за по-дори от очакваното продажби на iPhone, приходи и печалби от акции. Всичко това доближи пазарната капитализация на компанията до 800 млрд. долара.

От данните става ясно, че продажбите на iPhone са достигнали крайъгълния камък от 1.2 млрд. бройки, съобщава Reuters. За достигането до тази цифра са спомогнали продадените през това тримесечие общо 41 млн. смартфона.

Резултатите на Apple донякъде изненадват, предвид очакванията, че тримесечието април-юни ще е по-слабо за сметка на предстоящото, когато се прогнозира сериозен ръст на продажбите след септемврийския дебют на новите модели iPhone. Данните обаче сочат, че купувачите не са заели добре познатата позиция на изчакване на следващия смартфон.

Продуктовата линия на iPad също показа неочаквано силни резултати, като приходите продължават да растат. Продажбите на устройството са се повишили с 15 на сто, като анализаторите отдават част от причината на внедряването им в американските училища. Принос има и обявените миналия месец нови модели.

От графиката по-долу личи, че през компанията е реализирала 11.4 млн. продажби през това тримесечие на фона на 9.95 млн. година по-рано.

Един от най-новите продукти на компанията – „умният“ Apple Watch, пък регистрира 50% ръст на продажбите.

По отношение на новия iPhone, очаква се той да дойде с осезаемо по-висока цена – над 1 000 – 1 200 долара. Причината са всички замислени новости по функциите и дизайна като например OLED дисплеите с по-висока разделителна способност или безжичното зареждане и опцията за 3D лицево отключване.

Като цяло компанията прогнозира общи приходи от 49 до 52 млрд. долара за текущото тримесечие. За сравнение средните очаквания на анализаторите варират около 49.21 млрд. долара, според Thomson Reuters I / B / E / S.

Коментари: 0