Apple изтегля 25 000 „незаконни“ приложения от App Store в Китай

Компанията е длъжна да се съобразява с местните правила, ако иска да прави бизнес в страната

Apple изтегля 25 000 „незаконни“ приложения от App Store в Китай
508 ~ 1 мин. четене
Американският технологичен гигант Apple обяви, че изтегля 25 000 мобилни приложения от виртуалния портал App Store в Китай заради съмнения, че те влошават местните разпоредби. Най-малко 4000 от тях например са маркирани като „харатни“. 

„Хазартните приложения са незаконни и не се допускат в App Store в Китай“, казва Apple в свое изявление, изпратено до Bloomberg и The Wall Street Journal. От него става ясно, че компанията вече е премахнала „много апликации и разработчици“. Гигантът подчертава, че в собствената си корпоративна политика също има правила срещу подобни приложения, които са недобросъвестни и лъжливи. 

Все пак трябва да се подчертае, че реакцията на Apple е предшествана от засилващо се негативно отразяване на компанията в китайските медии. Тя се сблъска с обвинения, че не е положила достатъчно усилия в битката с незаконната онлайн дейност. В миналото технологичният играч неведнъж е трябвало да коригира поведението си, за да се синхронизира с местните политики. Историята помни например как по-рано компанията трябваше да премахне приложения за VPN, както и апликацията на The New York Times.

В тази връзка новината за масовото прочистване на хазартни приложения от китайския App Store не е изненада. Тя обаче идва да напомни за това как американските компании са принудени да се  подчиняват на местните правила и закони, ако искат да правят бизнес в страната. 


Подкрепи Economic.bg