Apple може би разработва автомобил

Компанията привлича автомобилни специалисти от Tesla, подхранвайки спекулациите за емблематична промяна в портфолиото си

Apple може би разработва автомобил
224 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски


Възможно е технологичният гигант Apple да разработва автомобил, пише Business Insider. Спекулациите се подхранват от информацията, че компанията привлича все повече инженери от специализираната в електромобилите Tesla.

Предположението се подкрепи и от създателя на сайта Mac Observer Браян Чафин. Той заяви, че е сигурен, че Apple работи върху автомобил и не става въпрос за съпътстваща технология, а за нещо наистина голямо. Негови доверени служители от компанията са посочили, че вероятността слухът да се окаже истина е 80%.

Според него, Apple атакува Tesla не просто в рамките на традиционната война за кадри в Силициевата долина, обхващаща разнообразни позиции от софтуерни разработчици, през човешки ресурси до финансови експерти, а привлича кадри с опит именно в автомобилното инженерство, роботиката, механика и производството.

В задочната битка между двете компании за специалисти, по данни на Bloomberg и LinkedIn, преимущество всъщност взима Tesla, където работят около 150 бивши служители на Apple, докато приблизително 50 са изминали обратния кариерен път.

„Някои казват, че автомобилите са далеч отвъд обхвата на компанията. Това донякъде е вярно, но и мобилните телефони бяха преди iPhone. Тогава също мнозина се питаха какво разбира Apple от мобилна телефония”, посочва Чафин.

Автомобилната индустрия всъщност не е далечна за Apple. Компанията има програма, наречена CarPlay, която има за цел да позволи на водачите да използват все по-голяма част от системите на автомобилите през смартфоните си. Технологията трябваше да бъде представена официално през 2014 г., но все още е в процес на разработка и тестване. Един от първите модели, в които ще бъде интегрирана е Соната на Хюндай от 2015 г. Тя ще позволи и споделеното използване на автомобили без ключ, до които достъп ще има посредством iPhone. Tesla започна да предлага тази опция през изминалата година.

В случая, обаче, по-вероятно не става въпрос за интегриране на смартфон продукти в автомобилната индустрия, а за далеч по-мащабен собствен проект. „Последният проект на Apple е твърде предизвикателен, за да остане незабелязан. Мисля, че той изцяло ще промени пазара и ще накара Tesla да се потруди за позициите си”, казва служител в Apple, цитиран от Business Insider.Подкрепи Economic.bg