Apple ще произвежда iPhone от рециклирани материали

Компанията си поставя тази цел, преди да е напълно наясно как ще я постигне

Apple ще произвежда iPhone от рециклирани материали
Apple планира да използва 100% рециклирани материали за производството на своите смартфони в бъдеще, стана ясно от доклада за 2017 г. на компанията, посветен на отговорността към околната среда. Основната идея е да се спре употребата на изкопаеми материали и да се установи затворена верига на доставки. 

Съобщението бе направено от технологичния гигант непосредствено преди ежегодното отбелязване на Деня на Земята. Основната причина за това решение е свързана с отрицателния екологичен отпечатък, който производството на електроника оставя върху околната среда. 

В доклада се посочва, че климатичните промени са неоспорими и земните ресурси няма да издържат още дълго. „Ние не поставяме под въпрос тези реалности, а по-скоро се питаме какво можем да направим за тях във всеки аспект от нашия бизнес“, пише още в текста. Според Apple технологиите трябва да са безопасни за хората, които ги произвеждат и ползват. 

С този си ход компанията прави нещо твърде необичайно, като анонсира целта преди всъщност да е напълно наясно как точно ще я постигне, коментира вицепрезидентът на Apple по околна среда, политически и социални инициативи Лиса Джаксън, ситирана от ZeeNews. “Затова сега сме малко нервни, но сме убедени, че това е бъдещето”, коментира още тя.

Едно от основните предизвикателства е свързано с това, че все още няма технологии за рециклиране на материалите, които се използват за направата на фината електроника. Това предполага, че ще се вложат значителни финансови средства за научна и развойна дейност в областта. 

Apple заявява екологичната си отговорност не за първи път. В момента цялото електричество, което компанията използва за захранване на своите центрове за данни и 96% от енергията, която ползва за своите съоръжения по света, идват от възобновяеми източници като слънчева, хидро и вятърна енергия. 
Коментари: 0