Apple уверено повежда лидерството при носимите устройства

Със 7.7% е нараснал пазарът през четвъртото тримесечие на 2017 г., става ясно от данните на IDC

Apple уверено повежда лидерството при носимите устройства

Снимка: Pixabay

Търсенето не носими устройства продължава да расте, а Apple уверено поема лидерството пред Fitbit и Xiaomi. Компанията от Купертино доминира нишата на смарт часовниците и гривните за физически показатели през четвъртото тримесечие на 2017 г. с 21% пазарен дял, сочат данните на анализаторската IDC. Според тях гигантът оглавява и годишното подреждане, макар и с 15.3%. 

На годишна база компанията отбелязва впечатляващ ръст на доставките от 57.5% за четвъртото тримесечие. Що се отнася за цялата година, той се равнява на 55.9%. 

През 2016 г. Apple общо е доставила почти двойно по-малко устройства от Fitbit – съответно 11.3 млн. бройки срещу 22.5 млн. Година по-късно обаче технологичната корпорация е обърнала нещата в своя полза, отнемайки от пазарния дял на своя конкурент. През 2017 г. Apple е вдигнала доставките си до 17.7 млн. бройки, а Fitbit е свила своите 15.4 млн. 

Третият конкурентен играч в надпреварата – китайската Xiaomi, запазва нивата на продажби стабилни, като на годишна база бележи лек спад от 0.3%.  


Що се отнася до празничното четвърто тримесечие доставките на Fitbit на годишна база са спаднали със 17.3%, а тези на Xiaomi – с 4.5%. 

Apple има най-много на брой доставки – 8 млн., Fitbit – 5.4 млн., а Xiomi – 4.9 млнн. 


Общо за четвъртото тримесечие всички компании са доставили 37.9 млн. устройства на пазара, което е ръст от 7.7% на годишна база. Малките играчи все още имат голям сборен дял – около 40%, но той постепенно се свива на фона на ръста при големите марки като Apple. 


Коментари: 0