ARD: Volkswagen избра Измир за новия завод

Германската телевизия цитира източник от правителството в Берлин

ARD: Volkswagen избра Измир за новия завод

Снимка: Pixabay

Новият завод на Volkswagen, който България се опитваше да привлече, ще бъде построен в Турция, съобщава държавната германска телевизия ARD.

Той ще е разположен в Маниса, близо до Измир, твърдят източници от правителството в Берлин, които телевизията цитира.

Volkswagen е получила от турската държава доста значителни отстъпки, най-значимата от които е отстъпка по отношение на изключително високия данък върху потреблението за новите автомобили, които ще прави фабриката. Налогът може да бъде до 41% от общата цена за седан от типа на Passat, в зависимост от мощността на двигателя.

Решението в полза на Турция е взето въпреки по-ниските разходи за труд в България. Основният аргумент за избирането на Маниса е огромният турски пазар в сравнение с този в България. Автомобилният концерн очаква само в Турция да продаде около 40 000 седана годишно. Държавата вероятно ще бъде значителен купувач, защото Passat е автомобилът, който е изключително популярен сред висшите държавни служители. В допълнение към моделите Passat в завода ще се произвеждат и Skoda и Seat.

Лобист, работещ за Анкара в Германия, твърди, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган е готов по изключение да даде някаква държавна гаранция за всички споразумения, сключени с VW. Анкара е изпълнила всички претенции на VW, дори и при “извънредното“ търсене на такава гаранция, съобщава Блумбърг ТВ България.

Решението в полза на Измир е било взето въпреки сериозната опозиция от страна на служителите. Профсъюзите са имали резерви, тъй като считат,  че спазването на правата на служителите и участието на служителите в теми, свързани с бизнеса, би било проблематичо на място като Турция.

Коментари: 0