Арестуваха журналист на BBC в Северна Корея

Той е обвинен, че напада системата на КНДР и отразява необективно

Арестуваха журналист на BBC в Северна Корея

Репортер на BBC е бил задържан за 8 часа и след това експулсиран от Северна Корея, като причина за това е начинът, по който отразява провеждащия се в момента партиен конгрес в страната, съобщиха от медията.

Рупърт Уингфред-Хайс е трябвало да се качи на самолет, тръгващ от летището в Пхенян заедно с други двама служители на BBC. Той обаче е бил арестуван от севернокорейските власти. Уингфред-Хайс е бил задържан за 8 часа, след което е разпитан за свой материал, в който изразява съмнение за автентичността на болница, която е посетил.

„Той е бил отведен в хотел и разпитан от бюро за сигурност в Пхенян, преди да бъде накаран да подпише изявление и да бъде освободен“ в неделя сутринта, посочи колегата му от английската медия Джон Съдуорт.

Той допълни, че новината за задържането и експулсирането на Уингфред-Хайс е била пазена в тайна до сега от съображения за сигурност.

Китайската агенция „Синхуа“, която има бюро в Пхенян, посочи, че журналистът е бил експулсиран заради това, че е „нападал системата на КНДР и е отразявал необективно“.

Съдуорт добави, че по време на задържането севернокорейските власти са дали да се разбере, че съдържанието на материалите на Уингфред-Хайс представлява един „много, много сериозен въпрос“.

В момента има около 130 чуждестранни журналисти в Пхенян. Те са поканени за отразяването на първия партиен конгрес в страната през последните 35 г. Въпреки това достъпът до срещата на партията е абсолютно забранен, а отразяването се ограничава до излъчените по националната телевизия репортажи.

Коментари: 0