Астрономи: Нова звезда ще се появи на небосклона през 2022 г.

Тя ще бъде следствие от огромен сблъсък между две звезди

Астрономи: Нова звезда ще се появи на небосклона през 2022 г.
3968 ~ 1 мин. четене
Нов ярък обект може да се появи на небосклона през 2020 г., смятат астрономи. Той ще бъде следствие от огромен сблъсък между две звезди, които се намират на 1800 светлинни години от Земята. 

Новата звезда ще бъде видима от Земята само за около две-три години, отбелязват учените. За първи път те се опитват да отгатнат кога ще се случи подобен по мащаби звезден удар, тъй като шансовете за това са изключително малки, пише научното издание "Сайънс алърт". 

Според астронома Лари Молнар и неговия екип от колежа "Калвин“ в Мичиган, точно това може да се случи с бинарната звезда KIC 9832227, пише БГНЕС. Бинарните звезди представляват две отделни звезди, които се въртят една около друга с изключително голяма скорост.

KIC 9832227 е контактна бинарна звезда, т. е. двата обекта в нея се намират изключително близко един до друг и споделят частична обща атмосфера. 

Астърономите коментират, че двете звезди се приближават все повече и повече една към друга, което може да доведе до техния сблъсък през 2022 г. Процесът се нарича "червена нова" и причинената от него експлозия ще увеличи яркостта на обекта 10 000 пъти – достатъчно, за да бъде видян от Земята.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg