Астрономи откриха звезда, погълнала 15 скалисти планети

Кронос е подобна на Слънцето звезда, която коренно се различава от близнака си Криос

Астрономи откриха звезда, погълнала 15 скалисти планети
Автор: Мариела Желязкова

Американски астрономи са открили далечна звезда, подобна на Слънцето, погълнала планети, всяка от които е еквивалентна по размер на Земята, предава агенция ЮПИ.

„Дори ако Слънцето „изяде“ цялата слънчева система, няма да се доближи до аномалията, която наблюдаваме при тази звезда“, споделя астрономът Дейвид Хог.


Учените са кръстили звездата „Кронос“ като гръцкия титан, който "изял" всичките си деца след раждането им.

Източник: NASA

"Кронос", или HD 240430, е най-драматичният и виден случай досега за подобна на Слънцето звезда, „консумирала“ собствените си планети“, разкрива Семьеонг Оу, астрофизик, работил по случая.

„Други подобни звездни двойки имат различен химичен състав, но нито една не се различава така драстично“, обясняват астрофизиците от Принстънския университет, изучили звездните двойници. Те установили, че Кронос, за разлика от близнака му Криос, имал висока концентрация на желязо, силиций, магнезий и литий.


И двете звезди са на възраст от над 4 млрд. години и също като нашето, значително по-старо Слънце, са жълти звезди, тип
G.

Учените стигнали до заключението, че звездата е погълнала планетите повече от милиард години, след като се е образувала. Доказателство за този феномен е, че гореизброените елементи влизат в състава на скалистите планети и са били намерени във външните слоеве на Кронос. 

Коментари: 0