Атентатът на 1 май в Турция е дело на „Ислямска държава”

Полицията е била предупредена, но не е успяла да предотврати терористичния акт

Атентатът на 1 май в Турция е дело на „Ислямска държава”

Извършителят на атентата в турския град Газиантеп е член на клетка на групировката „Ислямска държава” (ИД), която стои зад бомбените нападения в Диарбекир, Суруч, Анкара и Истанбул, съобщават водещите турски вестници.

Двама полицаи загинаха, а 23-ма души бяха ранени при самоубийствения атентат, извършен на 1 май с кола бомба срещу полицейски участък в югоизточния турски град Газиантеп. 18 от ранените са полицаи, предаде БНТ.

В статия, озаглавена „Дори името му е било известно”, вестник „Хюриет” съобщава, че 5 дни преди атентата служители на разузнаването са предупредили силите за сигурност в Газиантеп за възможно нападение в града.

Постъпили са данни, че членове на ИД планират атентати срещу полицията, военните или общински сгради. Разузнаването е съобщило, че лицето Исмаил Гюнеш, член на ИД, може да участва в подготвянето на терористичен акт в града.

Въпреки засилените мерки за сигурност обаче силите за сигурност не успяха да предотвратят поредния самоубийствен атентат в страната.

Разузнаването и полицията са разполагали със снимки и данни за Исмаил Гюнеш. Той е бил следен от разузнаването, като е бил поставен в категорията – „пасивен боец”, добавя вестникът.

След извършен ДНК-анализ, взет от разкъсаните части на камикадзето в Газиантеп, било установено, че името му е Исмаил Гюнеш.

„Хюриет” и „Сабах” информират, че Исмаил Гюнеш се е присъединил към ИД преди около 2 години. Той е бил вербуван от чичо си – Ахмет Гюнеш, който е сред организаторите на кървавия атентат пред гарата в Анкара (през октомври м.г.). Самият Ахмет Гюнеш бил убит преди известно време в Сирия.

Исмаил Гюнеш и Ахмет Гюнеш са били членове на групата Дурмаз – клетка на ИД, базирана в Газиантеп. Ръководителят на групата Дурмаз Юнус Дурмаз е издирван от турските власти, които предлагат 4 млн. турски лири за достоверна информация, свързана с него.

Коментари: 0