Вдъхновилото „Замръзналото кралство“ градче не иска туристи

Халщат е поредната жертва на популярността си, водеща до свръхтуризъм

Вдъхновилото „Замръзналото кралство“ градче не иска туристи

Снимка: Unsplash

5644 ~ 2 мин. четене
Идилично австрийско градче е най-новата дестинация, която става жертва на свръхтуризма, след като се появи слух, че то е вдъхновението за царството на Арендел в популярния филм на Disney,  "Замръзналото кралство" (Frozen).

Халщат, на час път с кола от Залцбург, е дом само на 780 жители, но броят на посетителите се покачи от 100 на ден през 2009 г. до 10 000 през 2019 г. - шест пъти повече от туристите на глава от населението, които идват във Венеция.

Този натиск се случва поетапно. През 2006 г. селото участва в южнокорейската програма Spring Watch; през 2011 г. китайски бизнес магнат построи пълна реплика на Халщат в южната провинция Гуандун, на цена от 700 милиона паунда, а през последните години приказната връзка с Арендел привлече още по-голям интерес.

Проблемът се изостря още повече, след като градчето стана хит и в Instagram.

Кметът Александър Шютц заяви, че би искал да намали туристическите посещения с една трета.  "Халщат е важен елемент от културната история, а не музей", казва той пред The Times. „Искаме да намалим посетителите поне с една трета, но нямаме начин да ги спрем в действителност“, добавя Шютц.

Обсъждат се планове за намаляване на броя на туристическите автобуси, в момента общо 20 000 годишно, с една трета.

Градчето получава статут от ЮНЕСКО за световно наследство през 1997 г., отчасти благодарение на 7 000-годишната си солна мина - най-старата в света.

Освен това то изглежда живописно точно като пощенска картичка - намирайки се край езеро в подножието на планините Залцкамергут, с очарователни сгради от 16 век и лутеранска църква (чието място е заето от замъка на кралица Елза във филма).
Коментари: 0