Австрия иска да ограничи бежанците при кандидатстване за увежище в ЕС

В същото време Германия обяви, че ще връща имигранти в държавите, където са регистрирани за първи път

Австрия иска да ограничи бежанците при кандидатстване за увежище в ЕС

Снимка: Wikimedia

508 ~ 1 мин. четене
Мигрантите не бива да бъдат допускани да кандидатстват за убежище в Европейския съюз. Това каза австрийският вътрешен министър Херберт Кикъл. Според него това решение е необходимо както в средносрочен, така и в дългосрочен план, за да се сложи край на нехуманния бизнес с трафика на хора.

„Затова логичният отговор е молбите за убежище да могат да бъдат подавани само извън Европейския съюз”, каза Кикъл в интервю за общественото радио Ое1.

Той каза, че мигрантските центрове, които ЕС смята да разположи извън границите си, в региони като Северна Африка, също не трябва да приемат такива молби. Кикъл предложи лицата, които търсят закрила в страна от ЕС, да подават молби във или около районите, където е избухнала криза. Той обаче не уточни как това може да сработи на практика.

Австрия е ротационен председател на ЕС от юли до декември и в четвъртък Килъл ще председателства среща на министрите на вътрешните работи от блока в Инсбрук.

Думите на австрийския вътрешен министър идват в същия ден, когато германския му колега Хорст Зеехофер разкри дългоочаквания план за миграцията. От плана стана ясно, че най-силната европейска икономика ще създаде „трансферни центрове“, в които ще се настаняват мигранти и в последствие ще бъдат пращани при държавите членки, които са ги регистрирали за първи път.
Подкрепи Economic.bg