Бъдещето на Европа – или голям играч, или пионка

Така Доналд Туск определи ролята на Стария континент в новата глобална игра

Бъдещето на Европа – или голям играч, или пионка

Снимка: БТА

1248 ~ 2 мин. четене
Единствените алтернативи пред Европа в новата глобална игра са да бъде или един от най-големите играчи, или пионка. В това е убеден председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който изрази мнението си по време на неформалната вечеря в София преди най-важното събитие в рамките на Българското европредседателство - Срещата на върха "ЕС-Западни Балкани" утре . 

„За да бъде субект, а не обект на глобалната политика Европа трябва бъде политически, икономически и военно обединена. Да го кажем просто – или трябва да сме заедно, или няма да ни има изобщо“, изтъкна още Туск в своето изявление, цитиран от БНТ. 

Той разгледа отношенията на Европа със САЩ по две линии – оттеглянето на американците от ядрената сделка с Иран и намерението на американския президент да наложи мита за европейския пазар. 

Позицията на Туск бе твърда. По първата тема той каза, че ядрената сделка от 2015-та година е добра, и докато Иран се придържа към нея, Европа също трябва да я спазва.

„Въпреки колебанията на САЩ, ние ще преразгледаме опциите да защитим европейските компании от негативните последствия след американското решение. Искам Европейска комисия да получи зелена светлина, така че да е готова да действа, когато европейските интереси са засегнати“, коментира още председателят на Европейския съвет. 

За засегнати интереси стана въпрос в изявлението на Туск и по отношение на намерението на САЩ да наложи мита върху стоманата и алуминия за европейския пазар.

В тази връзка той коментира, „наблюдаваме един нов феномен – капризната американска администрация“. Обръщайки внимание на последните решения на Доналд Тръмп, Туск възкликна, че „някой дори може да помисли, че с такива приятели на кого му трябват врагове“. 

Според него обаче Европа всъщност трябва да е благодарна на американския държавен глава, защото я е отървал от всички илюзии. „Той ни накара да осъзнаем, че ако ни трябва помощ, ще я намерим на края на собствената ни ръка. Европа трябва да направи всичко възможно да се защити, независимо от Трансатлантическата връзка, но в същото време, трябва да сме подготвени и за тези сценарии, в които трябва да действаме самостоятелно“, каза още Туск.

Той все пак подчерта, че счита Америка за свой приятел и е абсурдно да се мисли, че Европа може да е заплаха. Според него липсва обективна причина Европа да има комплекси спрямо когото и да било, а „да си европеец е основание да си горд“. 
Коментари: 0