Байдън е готов със санкциите по „Северен поток 2“

Американският президент обаче не бърза с въвеждането им и ще се консултира със съюзниците в Европа

Байдън е готов със санкциите по „Северен поток 2“

Руският тръбополагащ кораб "Фортуна", който достроява проекта

Снимка: БТА

Очаква се администрацията на Джо Байдън да представи още днес компаниите, които смята, че помагат за изграждането на руския газопровод „Северен поток 2“. Това съобщиха петима източници пред Reuters, които са на мнение, че „черният списък“ все пак ще успее да спре строителството на тръбата, която е почти завършена.

В доклада на Държавния департамент до Конгреса, който може да бъде публикуван днес, ще бъдат изброени компании, за които администрацията смята, че помагат за завършването на газопровода, който според руската държавна енергийна компания „Газпром“ е завършен на повече от 90%.

Законът за санкциите, който влезе в сила на 1 януари, налага на администрацията да санкционира конкретни компании, но президентът Джо Байдън може да се възползва от разрешения период за консултации със съюзници, за да забави налагането на каквито и да било мерки, които бързо ще убият проекта, заявиха четири от източниците, включително трима помощници в Конгреса и един, който работи в индустрията.

Президентът Джо Байдън смята, че тръбопроводът е „лоша сделка“ за Европа, а много американски законодатели настояват за санкции. Но Байдън също така е бил под натиск от Германия да разреши проекта, тъй като страната отчаяно има нужда от руски газ, тъй като се отказва от ядрените и въглищни централи.

Байдън ще коментира казуса по време на виртуално събиране в рамките на мюнхенския форум за сигурност в петък.

Тръбопроводът ще заобиколи Украйна, през която Русия изпраща газ в Европа в продължение на десетилетия, лишавайки я от изгодни транзитни такси и потенциално подкопавайки борбата й срещу руската агресия.

Републиканците и демократите искат санкции срещу проекта, който стана още по-политизиран, след като този месец критикът на Кремъл Алексей Навални, който беше отровен в Сибир, беше вкаран в затвора. Някои от законодателите са от щати, произвеждащи газ, който може да се продава в Европа като алтернатива на тръбопроводното гориво от Русия.

„Газпром“ казва, че проектът ще бъде завършен тази година. Но все още трябва да се завърши полагането на тръби в дълбоки води край Дания.

Администрациите на бившите президенти Барак Обама и Доналд Тръмп се противопоставяха на „Северен поток 2“, вярвайки, че това ще увеличи политическото и икономическото влияние на руския президент Владимир Путин върху Европа.

Клаузата за консултации в закона за санкциите позволява на американски президент да се консултира със съюзници за неопределен период от време, преди да наложи санкции.

„Има голяма загриженост, че те ще използват консултации с Хил и съюзниците, за да отложат силни санкции“, каза помощник в Сената.

Коментари: 0