Българи гонят наследството на Рокфелер

Нашенци от Велико Търново, Свищов и Белене си търсят 2,5 млрд. долара

Българи гонят наследството на Рокфелер
4409 ~ 2 мин. четене

Българи от Велико Търново, Свищов и Белене започват люта съдебна битка за част от несметното богатство на американския милиардер Рокфелер. Това стана ясно, след като гражданският съд в Торонто прие за основателен иска на 32-ма българи, косвени наследници на един от най-богатите хора в света. Общият размер на иска, за който претендират нашенците, е 2,5 млрд. долара, пише в. „Борба“.

В началото на миналия век свищовлията Иван Чорбаджийозов, тръгнал да си търси късмета по широкия свят. С параход той стигнал до Америка и започнал работа в една от златните мини в Милуоки. Там се жени за Жаклин Кларк, племенница на самия Рокфелер, която няколко години по-късно обаче умира при падане от кон по време на езда.

Така нашенецът става наследник на огромно богатство – златни мини в Америка и Южна Африка, 7 хотела в Ню Йорк и 6 в Чикаго, автопаркове и милиони долари. През 1932 г. някогашният сиромах Иван се върнал в родината си вече богаташ и оставил на родата си няколко папки с документи. След смъртта му роднините на Чорбаджийозов решили да си потърсят задоеканското наследство и подават молба за съдействие до българското външно министерство.

От тук нататък мистерията става пълна. След падането на комунизма наследниците научават, че в продължение на дълги години от САЩ редовно изпращали до България полагащата им се част от лихвите по милионите долари, пазени в банковите сейфове. Тези пари обаче така и не стигнали до получателя. Според наследниците на Чорбаджийозови от наследството им се облажили хората от управляващата комунистическа върхушка, които прилапали милиони долари.

През 1990 г. тогавашният премиер Андрей Луканов вика своя приятел Стоян Цеков да го придружи на посещение в САЩ, като му вади фалшив паспорт на името на Стоян Иванов Чорбаджийозов, т.е. син на някогашния емигрант бай Иван от Свищов. Двамата посетили вашингтонската Golden bank, където служителите им показали 11 метални палета със златни кюлчета. Това било наследството на Чорбаджийозови на стойност над 21 млрд. долара.

Преди десетина години великотърновската адвокатка Невяна Христова се съгласи да представлява наследниците на Чорбаджийзов пред американското законодателство и да заведе съдебно дело за получаване на законно полагащото им се наследство. Тя обаче не можа да довърши започнатото, тъй като не успя да събере пълномощни от всички законни наследници. Сега обаче, след като американският съд вече е насрочил дело, има реални шансове внуците на бай Иван – Рокфелер от Свищов да получат наследството и да се превърнат в милиардери.

Подкрепи Economic.bg