4 българи са спасени от горящия ферибот

Няма информация за другите петима наши сънародници на борда на бедстващия \"Норман Атлантик\"

4 българи са спасени от горящия ферибот

Четирима българи са спасени от горящия ферибот, съобщиха от министерството на външните работи. "Тази сутрин дойде добрата новина, че има още две българки – Р. Тодорова и С. Божилова, които са спасени. Заедно с двамата съграждани от вчера Галин Йотов и Красимир Естов, те са на сигурно в италиански болници за първа помощ и прегледи. За съжаление, нямаме информация за останалите българи, които са на кораба според списъка, който ни беше даден вчера", заяви говорителката на външнополитическото ни ведомство Бетина Жотева пред БНР.

"Това са още петима души според гръцкото външно министерство. Но според това, което ни изпратиха италианците, нашите съграждани са били само 7. В момента се уточнява. Преди всичко приоритетът е спасяването на хората от ферибота – 257 души. Идентификацията на националностите на спасените ще бъде уточнявана впоследствие", добави тя

Фериботът с 411 пътници и 56-членен екипаж е пътувал от гръцкото пристанище Патра към италианското Анкона. След възникнал пожар на палубата за автомобили е подаден сигнал за помощ, докато се е намирал в гръцки териториални води.

Спасителната операция е много трудна и върви бавно заради изключително тежките климатични условия. Пушекът е голям, което затруднява работата на хеликоптерите. По последни данни 251 пътници и членове на екипажа са спасени, съобщи Франс прес.

Всички останали на борда пътници са били изведени на най-горната палуба със спасителни жилетки. Поради силното вълнение само един боен кораб на италианските военоморски сили е бил в състояние да се приближи. Правят се опити фериботът да бъде изтеглен до пристанище Вльора в Албания.

Италианският център за извънредни ситуации предостави телефонен номер за връзка на близки и роднини: 0039 659 083 426.

Коментари: 0