България е готова да се бори срещу пакет „Мобилност“ в съда на ЕС

Ще бъдат направени опити законодателните промени въобще да не влизат за обсъждане в Европарламента

България е готова да се бори срещу пакет „Мобилност“ в съда на ЕС

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Целта е „Пакет мобилност I” да остане за следващия ЕП, но ако това не стане, вече се изследват възможностите за завеждане на дело в Съда на ЕС. Това каза транспортният министър Росен Желязков в интервю за БНР.

Той обясни, че в понеделник ще се направи опит гласуването на пакета да не влиза въобще в дневния ред на Европейския парламент. „Ние още тогава ще се опитаме да не допуснем влизането на тази точка за разглеждане. На 25 март, при гласуването на дневния ред, ще бъдат предприети съответните действия.

Ако на 27 март все пак „Мобилност I“ влезе за гласуване, каквито предположения има, България и останалите противници на пакета ще опитат да прокарат текстове, които са по-близки до исканите компромиси.

„Втората крачка е да не се допуска набързо, по време на Румънското председателство, да минат междуинституционалните преговори между председателството, Европейската комисия и Европейския парламент и да влезе на второ разглеждане на 17 април“, каза Желязков. Той е категоричен, че пакетът „Мобилност“ не трябва да мине в този вид. „Това е един гювеч, един миш-маш от законодателни предложения, за което съм сигурен, че ако влезе на заседание на 27 март, голяма част от членовете на ЕП няма да знаят за какво гласуват“, смята Желязков.

По думите му ако се приемат неблагоприятните текстове, средните и малки компании ще са най-потърпевши.
Коментари: 0