България е на опашката по инвестиции в изcлeдвaния и paзpaбoтĸи

Основно инвестиции прави бизнеса, а делът на публичните разходи е нищожен

България е на опашката по инвестиции в изcлeдвaния и paзpaбoтĸи
172 ~ 1 мин. четене
България се нарежда сред последните държави в европейския съюз по инвестиции в изcлeдвaния и paзpaбoтĸи  (R&D). Това показват данните на европейската статистическа служба Евростат за 2015 г. У нас разходите за R&D като отношение към брутния вътрешен продукт (БВП) са под 1%. По-малък дял имат само Хърватска, Малта, Латвия, Румъния и Кипър.

Средното ниво за Европейския съюз е над 2%. От данните се вижда, че най-много разходи за разработки и проучвания правят фирмите и правителствата на най-богатите държави. Швеция е на първо място (3.26%), следвана от Австрия (3.07%), Дания (3.03%), Финландия (2.9%) и Германия (2.87%).

България обаче е сред трите държави в ЕС, в които разходите се поемат почти изцяло от бизнеса, докато бюджетните организации почти не участват.

Все пак трябва да се отбележи, че в чисто номинално изражение разходите за  R&D са се увеличи тройно за десет години. През 2015 г. тези инвестиции са достигнали 433 млн. евро. Тук голяма част от приноса е на европейските програми, които се усвояваха ударно през 2014 и особено през 2015 г.
Подкрепи Economic.bg