България и Македония ще проведат първото съвместно правителствено заседание

Очаква се да бъдат подписани девет документа за двустранно сътрудничество

България и Македония ще проведат първото съвместно правителствено заседание
Българското и македонското правителство ще проведат първото си съвместно заседание днес, съобщиха от правителствената информационна служба. Срещата на двата кабинета ще се проведе в Струмица. Първоначално ще има разговор „на четири очи“ между министър-председателите Бойко Борисов и колегата му Зоран Заев. След това ще има заседание на двата кабинета.

Очаква се да бъдат подписани девет документа за двустранно сътрудничество в областта на външната политика, инвестициите, енергетиката, отбраната, туризма, телекомуникациите, инфраструктурата и реакцията при бедствия. Споразуменията са част от изпълнението на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство, подписан на 1 август тази година.

От българска страна в заседанието ще участват вицепремиерите Томислав Дончев, Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева, министрите Валентин Радев, Николай Нанков, Нено Димов, Румен Порожанов, Ивайло Московски, Емил Караниколов, Теменужка Петкова и Николина Ангелкова.

Преди началото на пленарното заседание министър-председателите Борисов и Заев ще поднесат венци пред паметника на президента на Република Македония в периода 1999-2004 г. Борис Трайковски.

Предвидена е и церемония по връчването на специализирано превозно средство за хора с увреждания, което е дарение от България за Струмица. В началото на ноември кабинетът одобри отпускането на 70 000 лева за закупуването му. Дарението е в подкрепа на проект за социално включване на уязвими групи в община Струмица и създаването на условия за пълноценното участие на хората с увреждания в икономическия, социалния и културния живот в града.
Коментари: 0