България се нуждае от еврото и Шенген, за да намали риска от Brexit

Страната продължава да подбрява икономиката си, но може да се развива само като част от Обединена Европа

България се нуждае от еврото и Шенген, за да намали риска от Brexit

България трябва да се придвижи напред по-бързо, като направи стъпки за въвеждане на еврото и режима на безвизово движение в Европейския съюз. Това ще отдръпне посткомунистическата държава от ръба на Европа след влизането й в ЕС преди 9 години, заяви вицепремиерът и отговорник за европейските фондове Томислав Дончев в интервю за Bloomberg.

Черноморската държава с население от 7,2 млн. души, най-бедната в ЕС, вече има незначително политическо влияние и нараства загрижеността, че приготовленията за планираното напускане на Обединеното кралство от блока на 28-те може да стане причина гласът на по-малките държави от т. нар. периферия да се чува още по-слабо, твърди Дончев.

„Колко Европа искаме? За географски периферна европейска държава, пряко изложена на всички кризи, този въпрос е от съществено значение”, отбелязва вицепремиерът. „Ако резултатът е политическа структура, в която страните от ЕС, които са негова сърцевина, имат различен статут от държавите в периферията, прогнозата ми е, че това ще създаде рискове за държавите от ядрото”, посочва той.

България, чието членство, осъществено през 2007 г., беше постигнато с уговорки и ограничения заради опасения, че тя не е готова да се присъедини към най-големия търговски блок в света, работи върху привеждането на жизнения стандарт в съответствие с нормите на ЕС и поддържа икономическия растеж, така че да се вгради по-дълбоко в основната икономика на ЕС. Страната беше засегната от икономическата криза в съседна Гърция и неотдавна трябваше да се справи с миграцията през границите си в северна посока.

Подготовка за еврото

Даже и да е така, 43-годишният бивш кмет, който отговаря за управлението на еврофондовете и икономическата политика, твърди, че държавата е готова да се заеме сериозно с присъединяването си към механизма ERM-2, който предшества въвеждането на еврото. Публичният дълг на страната е 27 на сто от икономическото производство, а прогнозираният бюджетен дефицит е 1,9% от БВП, по-малко от тавана на ЕС, който е 3%.

България „по никакъв начин няма да е в тежест и се надявам, че ЕС ще прояви политическа зрелост да позволи на България да се присъедини към еврозоната”, заяви Дончев. Правителството още не е поставило краен срок за кандидатстване в ERM-2.

България, която има обща граница с Турция, става все по-скептична за способността си да влияе върху дебата за мигрантския поток от Близкия изток. Миналия месец правителството настоя ЕС да приложи споразумението с Турция, насочено към ограничаване на мигрантския поток от Близкия изток, през Гърция и България.

Полемиката за мигрантите

„Обезпокоително е, че продължаваме да имаме силни разногласия по най-острия въпрос, свързан с бежанците, където е много трудно да достигнем обща европейска позиция”, отбелязва Дончев.

България, която изпълни всички изисквания, за да стане част от безвизовото Шенгенско пространство, „не беше приета по политически причини, и по ирония на съдбата, сега охранява една от външните граници на ЕС, където натискът на мигрантите е най-голям”, посочва вицепремиерът. „Гласът и тежестта на всички страни от ЕС теоретично са еднакви, но на практика не е така”.

Brexit не засяга значително икономическите перспективи на България, смята Дончев, тъй като за Обединеното кралство отива 3% от българския износ. Той повиши прогнозата за тазгодишния брутен вътрешен продукт на 3 на сто, повече от предишните предвиждания на правителството за 2,1 на сто.

Свободно движение

В бъдещите преговори за Brexit България ще се присъедини към Полша и Чехия в настояването си Великобритания да се придържа към правилата за свободно движение на работна ръка в замяна на достъп до единния пазар на стоки и услуги, споделя политикът. Това е червена линия за много други бивши комунистически държави, чиито граждани често пътуват до по-богатите западни страни, за да работят там, след присъединяването им към ЕС от 2004 г. насам.

„Политическото предизвикателство е да се изработи обща европейска позиция. Ако позициите на държавите членки се твърде различни, преговорите ще са много по-трудни”, изтъкна Дончев.

Отказът на британския премиер Тереза Мей да каже кога ще задвижи началото на преговорите по Brexit, засилва оплакванията, че протакането може да навреди на останалите 27 членки на ЕС.

„Сътресението, през което преминава ЕС, може да доведе до повече Европа и по-голямо укрепване, може да допринесе за изглаждане на раздорите между членките на ЕС или напротив – да доведе до разпадане на ЕС”, прогнозира вицепремиерът. „Желанието ми е Brexit да има мобилизиращ и укрепващ общността ефект”, завършва той.    

Коментари: 0