България ще поиска от ЕС €130 млн. за оборудване на граничната полиция

Бойко Борисов също така е решен да поиска допълнително финансиране за българските лаборатории

България ще поиска от ЕС €130 млн. за оборудване на граничната полиция

Снимка: Economic.bg/ Красимир Свраков

2687 ~ 1 мин. четене

На предстоящия Европейски съвет България ще настоява за отпускането на 130 млн. евро, за да бъде купено оборудване за българската гранична полиция, така че да е подготвена за евентуална тежка миграционна криза. Това съобщи премиерът Бойко Борисов на днешното правителствено заседание.

Той обясни, че страната ни би била съгласна и да не получи пари, а вместо това директно да й бъде доставено оборудване от Германия. „Ако се пусне обществена поръчка, ще изкара две години, докато ги доставят“, обясни премиерът.

Вчерашната среща на турския президент Реджеп Ердоган с председателите на Европейския съвет и Европейската комисия - Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, не доведе до особен напредък към решаването на кризата по границата на Турция с Европейския съюз, основно с Гърция. До напрежението се стигна, след като миналия месец Анкара заяви, че повече няма да опитва да задържа сирийските мигранти и бежанци на турска територия и по този начин ги насърчи да опитат да преминават масово границата с Гърция.

Също така, след като стана ясно, че български учени са разработили активен въглен за предпазните маски и молекула, която се бори с коронавируса, Борисов планира да изиска от ЕС и финансиране за работата на българските лаборатории.

По думите на премиера тази нощ българските граничари са осуетили първия опит за контрабандно изнасяне на маски от страната с цел продаването им на по-висока цена в чужбина.

Коментари: 0