България ще получи 10 млрд. евро от Европа

Еврокомисарят поздрави правителството за успешната работа и видимите резултати

България ще получи 10 млрд. евро от Европа

Снимка: Стоян Йотов

Автор: Илия Лазаров

България ще получи почти 10 млрд. евро от Европа за новия програмен период. Това заяви еврокомисарят по регионалната политика Корина Крецу  на пресконференция след срещата си с вицепремиера Томислав Дончев, предаде репортер на Economic.bg.

През периода 2014-2020 г. страната ни ще има на разположение 5,8 млрд. евро от регионалните фондове, 4 млрд. от социалния фонд и фондовете за селско стопанство и рибарство.

Тези почти 10 млрд. евро ще подпомогнат иновациите и конкурентоспособността, енергетиката, развитието на регионите, това на малките и средни предприятия (МСП), образованието, социалното включване и т.н. По думите на Крецу те ще направят живота на българите по-добър.  

През изминалия програмен период (2007-2013) Европа чрез своите фондове вече е инвестирала 3,9 млрд. евро в конкурентоспособност, транспортна инфраструктура и регионално развитие – магистрали, пътища, метро, социални центрове. За тях са разпределени 72% от общите средства за периода.

За първи път България е управлявала такава голяма сума от еврофондовете. Това отразява качеството на съвместната работа между ЕК и българските власти, което позволява за по-добро таргетиране и изпълнение на проектите.

Крецу коментира и бъдещото откриване на София Тех Парк. В него са инвестирани над 42 млн. евро от регионалните фондове и резултатите са видими.  

„Особено щастлива съм да участвам в откриването на този обект, защото това е резултат от няколкогодишна работа на много хора. Това е един перфектен пример за ползата от регионалните фондове”, заяви тя.

Според нея науките са в основата на създаването на растеж и заетост и са предпоставка висококачествен живот.

Еврокомисарят поздрави правителството за успешната работа и видимите резултати. Тя заяви, че се гордее с подобряването на административния капацитет и ускорението на усвояването на европейските средства.

Коментари: 0