Българка е изгряващ предприемач на ЕС в областта на иновациите

Наградата се присъжда за първи пъти и е за високи постижения

Българка е изгряващ предприемач на ЕС в областта на иновациите

Кристина Цветанова получи награда от Европейската комисия в конкурса за награда на ЕС за жени в областта на иновациите за 2017 г.

Цветанова взе приза за изгряващ предприемач, която се присъжда за първи пъти и е за високи постижения на жени предприемачи на възраст до 30 години. Освен наградата българката получи и 20 хил. евро. Кристина Цветанова е главен изпълнителен директор и съосновател на австрийското дружество BLITAB Technology, произвело първия таблет за незрящи, наречен BLITAB.

На церемонията в Брюксел първа награда от 100 хил. евро взе Микела Магас, гражданка на Хърватия и Обединеното кралство, основала британската лаборатория за иновации и проектиране Stromatolite, която заедно със студио в Швеция създава ново поколение инкубатори и инструменти в областта на креативните технологии, насочени към иновации.

Втора награда от 50 хил. евро е за Петра Вадстрьом от Швеция, основала дружеството Solvatten, което произвежда портативен уред за пречистване и подгряване на вода, работещ със слънчева енергия. Клаудия Гертнер от Германия взе трета награда и 30 хил. евро) за предприятието microfluidic ChipShop, което произвежда миниатюрни системи (т. нар. lab-on-a-chip) за по-добра диагностика.

И четирите обявени победителки наскоро са учредили или са станали съоснователи на успешни дружества на базата на своите новаторски идеи, като в миналото всички те са получили финансиране от ЕС в областта на научните изследвания и иновациите.

Това е четвъртото издание на конкурса, който се провежда от 2011 г. До участие в надпреварата се допускат жени, които са станали основатели или съоснователи на дружество преди януари 2015 г., като оборотът на това дружество трябва да е поне 100 хил. евро. 

Коментари: 0