Българката, номинирана за наградата \"Най-добър учител в света\"

Тя не e просто учителка и живее с мисълта, че това е нейното призвание

Българката, номинирана за наградата \

Таня Борисова от една година е директор на малкото столично 60-то основно училище „Св. Св. Кирил и Методий” в квартал „Бенковски”. Училището е накрая на столицата и граничи от едната си страна със слънчогледова нива. За тази година Борисова променя целия му образ. Учебната база е подновена, а децата са все по-ентусиазирани.

„Св. Св. Кирил и Методий” е едно от най-старите училища в България - основано е през 1842 г., когато България я делят години от Освобождението от османско иго. На вчерашния Международен ден на учителя, който се отбелязва за първи път у нас, на трогателно тържество, бе официално обявена номинацията на Борисова за приза "Най-добър учител в света".

„Все още не се уважава достатъчно учителската професия, но ние си я обичаме, както обичаме и децата , на които преподаваме. А и повечето от нас идваме с радост на работа”, споделя Таня Борисова, цитирана от БГНЕС. Щастлива съм, че съм номинирана от България за престижната награда „Най-добрия учител в света”, защото у нас имаме прекрасни учители, категорично казва тя.

За празника Таня Борисова поздрави колегите си с думите: „Без вашите горещи и чисти сърца не бихте останали в детското съзнание. Надявам се и нашите деца да съхранят спомена от своите учители от 60-то основно училище, за хората, които със своята всеотдайност, енергия и безкрайна любов, ще ги направят не само грамотни хора, но и достойни личности”.

Двигателят за тази номинация е директорът на учебния център „Магистра” Елена Неделчева, която започва кампания за набиране на достойни личности в професията. Тя вижда, че в наскоро учредената награда липсва участието на България. Неделчева отпечатва плакати и енергично започва да популяризира инициативата на международната образователна фондация „Варки” у нас, чийто почетен председател е Бил Клинтън, бившият президент на САЩ.

На миналогодишния конкурс победителката за световната награда за учители за 2015 г. е американската преподавателка Нанси Атуел. Миналата година кандидатурите са били на над 5000, от които чрез подбор до финалния конкурс са стигнали около 1225 души. Интересното е, че номинации за 2016 г. могат да се правят и сега, до 10 октомври т.г.,

За конкурса е съобщено и на сайта на Министерството на образованието. Но засега Елена Неделчева няма информация да е номиниран друг български учител, освен Таня Борисова, за която добри думи бяха казани в поздравителен адрес от кмета на София Йорданка Фандъкова, прочетен на тържеството на 60-то основно училище.

„Професията ни само на пръв поглед изглежда лесна, но мнозина знаят от опит, най-вече – родителите, че да установиш контакт и доверие с учениците е не просто умение от натрупан опит, а дарба”, каза още Борисова. И този, който я притежава си остава учител за цял живот, независимо от стреса, ниското заплащане на труда, липсата на достатъчно обществено признание. Наистина ми се иска хората повече да уважават нашата професия, за да можем да имаме самочувствие пред нашите възпитаници, а и извън страната , като на такива международни конкурси и форуми, за които говорим днес, смята учителката.

„Ако спечеля тази високопрестижна награда, както е в нейните условия, ще даря сумата първо за обновяване на нашето училище и за изграждането на дневен център за деца и младежи с увреждания”, споделя номинирана за приз „Най-добър учител в света”.

Таня Борисова е не просто учителка, тя живее с мисълта, че това е не само нейна професия, но и призвание, мисия. И не спира да популяризира учителската професия сред младите хора. 

Коментари: 0