Българска фирма ремонтира втория по големина ТЕЦ в Сърбия

\"ЦЕРБ\" е единственото предприятие, което извършва динамична балансировка у нас

Българска фирма ремонтира втория по големина ТЕЦ в Сърбия
416 ~ 1 мин. четене
Българската „Централна енергоремонтна база” ЕАД (ЦЕРБ) изпълни проект във втората най-голяма топлоелектрическа централа в Сърбия - ТЕЦ Костолац, част от държавната сръбска електрическа компания EPS (Електропривреда Сърбийе).

Проектът включва балансиране на турбинен ротор със стенд, който българската компания транспортира от София специално за целта. Турбината е средно налягане, тежи 16 тона и е произведена преди близо 40 години в Русия.  

Българската компания е избрана да извърши балансирането, като е предпочетена пред местни сръбски фирми. Това е първият проект на „ЦЕРБ” в ТЕЦ Костолац. Първият етап от проекта беше извършен преди спиране на съоръжението и включва измерване и анализ на вибрациите с помощта на преносими вибромери. След това турбината се демонтира и се поставя на мобилния стенд. Балансирането се осъществява чрез регулиране на тежестта. Прави се с цел да се избегнат аварии и скъпоструващи ремонти. 
 
Сърбия произвежда 70% от електрическата си енергия в централи на въглища. Производството на въглища в Костолац датира от 1870 г. Първите киловати електроенергия са произведени през 1903 г в района. 

„ЦЕРБ” е единственото предприятие, което извършва динамична балансировка у нас. Разполага с 3 стенда.
„ЦЕРБ” е най-голямото българско предприятие за диагностика, ремонт и поддръжка на електрически машини и съоръжения. Над 70% от дейността на компанията е в чужбина. У нас работи по проекти на НЕК, ЕСО, „Енерго-Про Мрежи”, ЧЕЗ, Мини Марица Изток, Лукойл Нефтохим и други.
Подкрепи Economic.bg