Българска компания привлече $200 хил. инвестиция от Силициевата долина

ClaimCompass помага на ощетени пътници да получават своите обезщетения от авиокомпаниите

Българска компания привлече $200 хил. инвестиция от Силициевата долина
4592 ~ 2 мин. четене

Българската компания ClaimCompass, която помага на ощетени пътници да получават своите обезщетения, получава инвестиция от 200 хил. долара американския фонд 500 Startups и частни инвеститори. Финансирането ще бъде под формата на т.н. Convertible security - популярен метод в Силициевата долина за набиране на капитал, подобен на конвертируем дълг, но с дялово участие. 

Това е първата инвестиция, която ClaimCompass получава от създаването си през 2015 г. досега. Компанията ще използва инвестицията за растеж и навлизане в нови пазари.

“Наблюдаваме все по-голям интерес към услугата си и вече я предлагаме на 8 езика. Това изисква различни маркетингови стратегии, съобразени с пазарите, на които оперираме”, споделя Александър Сумин, маркетинг директор на ClaimCompass. “Автоматизираме процеса на подаване на иск и го правим по-достъпен. Това ни позволява да растем бързо”, допълва техническият директор Велизар Шулев.

От средата на октомври част от екипа на ClaimCompass се намира в Маунтийн Вю, Калифорния, докато основните операции на компанията продължават да се извършват в София, където основателите планират да разраснат екипа. 

ClaimCompass помага на самолетните пътници да получат до €600 обезщетение от авиокомпанията в случаите на отменен или закъснял полет. Според основателите, Европейските пътници ежегодно пропускат обезщетения на обща стойност от над 7 милиарда евро. Причините за това са както липса на информация, така и множеството бюрократични усложнения, с които авиокомпаниите затрудняват подаването на иск.

По данни на ClaimCompass всяка година само 4% от пътниците, които имат право на обезщетение, го получават. “Въпросът е принципен и повече пътници трябва да разберат за правата си.” - отбелязва Татяна Миткова, управител на фирмата. “Няма как да бъда по-мотивиран” - смее се Велизар, след като авиокомпанията губи багажа му след директен полет до Сан Франциско.

Подкрепи Economic.bg