Българската Microweber конкурира Wordpress и Wix

Платформата за създаване на сайтове вече работи и през телефон

Българската Microweber конкурира Wordpress и Wix

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

2087 ~ 2 мин. четене
Автор: Вероника Тонева
Българска компания е разработила платформа, с която лесно и бързо всеки може да си създаде собствен сайт или онлайн магазин. Microweber използва drag and drop технология, с което прави процеса удобен за потребителя (user-friendly) и дава поле за творчество и креативност. С един от създателите на компанията, Борис Соколов, разговаряхме на Webit през юни т.г., а той ни разказа малко повече за платформата.

- Разкажете повече за Вашата компания.

- Ние се занимаваме с изграждането на платформа с отворен код – Microweber. Това е drag&drop (от англ.: влачиш и пускаш, бел. ред.) система за лесно и бързо създаване на сайтове. Тя е иновативна във всяко едно отношение и е безплатна – потребителите могат да си я свалят свободно от нашия сайт. 

Вече 5 години развиваме платформата. След като изградихме около 100 сайта за няколко години, видяхме, че те не се нуждаят от голяма поддръжка. Тогава изработихме и нашата система, която е плод на усилен труд. По онова време на пазара нямаше подобни платформи, както е в момента. Нашите клиенти се нуждаеха и от това да си качват видеа, галерии, снимки и ние им предложихме решение.

- От колко години сте на пазара?

- 5 години развивахме Microweber като собствена система. През последните 6 месеца разработихме системата, за да може да работи и през телефона – там могат да се следят постовете, поръчките, трафика и т.н.

- Може ли човек сам да се справи с вашата платформа и да успее да си създаде сайт?

- Платформата е пригодена както за крайни потребители, така и за компании, за хора с технически познания, които могат да помогнат в изграждането на вашия уебсайт. Ние предлагаме безплатно системата, която може да качите на вашия сървър или да използвате директно от нашия сайт.

Гордеем се с това, че редактирането на сайтове при нас е като да редактираш в Word, толкова е лесно. За тази система сме работили в продължение на 5-6 години. 

- Какви са плановете за развитие на компанията?

- Плановете ни за развитие не са свързани само с България – ние имаме клиенти из цял свят. Имаме над 40 хил. инсталации до момента в света за няколко години. В момента много хостинг компании търсят такова решение, каквото ние предлагаме с drag & drop технология и всички инструменти. На пазара има подобни системи като Wix и Wordpress, но ние се гордеем с това, че нашият продукт е удобен за потребителя.
Подкрепи Economic.bg