Българската облачна услуга pCloud изпревари Dropbox

Файловете се качват 6 пъти по-бързо

Българската облачна услуга pCloud изпревари Dropbox

Облачната услуга pCloud, създадена от български специалисти, изпреварва Dropbox по скорост на качване на данни в облака, сочат резултатите от тест, проведен от компанията.


От разработчика съобщиха, че един и същи файл с размер от 1,12 GB се качва в акаунта в pCloud 6 пъти по-бързо, отколкото в Dropbox. Причината за скоростта са прокси сървъри,  колокирани из цял свят, и изцяло нов и протокол за пренос на данни в интернет, разработен вътрешно в компанията.

„Един от най-съществените параметри при клауд сторидж услугите е скоростта, с която клиентите могат да качват и свалят информацията си от облака”, коментира Тунио Зафер, главен изпълнителен директор на pCloud. Той добави, че облачната услуга се стреми файловете в облака да се качват и достъпват толкова бързо, сякаш потребителят ги съхранява на личното си устройство.

Екип от няколко специалисти, водени от Антон Титов – технически директор на pCloud, е успял в рамките на 3 седмици да завърши и внедри новия интернет протокол, който позволява преноса на данни със скорост, многократно по-висока от приетите стандарти.

Към момента освен pCloud единствено Google работи по подобен проект и притежава инфраструктурата, която би позволила на интернет гиганта да го приложи на практика.

Компанията наблегна и на услугата pCloud Drive, с която потребителите могат не само да виждат, но и активно да използват файловете си в облака, без те да заемат място на компютъра им.

Благодарение на високата скорост за качване, сваляне и синхронизиране на промените по файловете в pCloud Drive, услугата функционира като реален виртуален хард диск, който не заема от паметта на компютъра.

Коментари: 0