Българската супер кола Sin

Тя е направена от автомобилния състезател Росен Даскалов

Българската супер кола Sin

И България вече има свой проект за супер автомобил. Може да звучи невероятно, но проектът се осъществява от 5 години и вече е в много напреднал етап. Това е Sin. Създател е автомобилният състезател Росен Даскалов от Русе, а развитието на проекта буди възхищение. 

Колата е с дизайн и части, изработени в България, а сглобяването се извършва във Великобритания, където легализирането на подобен тип автомобили е по-бързо и лесно. Подобно на почти всички сродни модели, и родният има сериен и състезателен вариант. В плановете на Даскалов се включва производството на 10 коли месечно, но все още проектът и автомобилът се развиват, пише speed-press.


Шасито е тръбно с пуш-род окачване, а каросерията от карбонови и композитни материали. Машината и калъпите, в които се създават външните елементи, са създадени също от екипа на Даскалов. Двигателят е взет от Chevrolet - LS3 6,2 литра V8 с 450 к.с. и 430 Нм, а предавателната кутия е 6-степенна механична, която се монтира и в моделите на Lamborghini. Като опция се предлага и секвенционална кутия. Времето за ускорение от 0 до 100 км/ч е 3,5 сек, а максималната скорост около 300 км/ч. Масата е едва 1150 кг.


"Постоянно променяме настройките на окачването. Във Великобритания има много неравни пътища и целта ни е да намерим оптималния баланс между мекота на ходовата част, но стабилно спиране например от 200 км/ч и да няма усукване в завоите", коментира Даскалов. Състезателната кола има хомологация за GT4 класа и използва двигател LS7 V8 7,0 литра, също от Chevrolet. Мощността е 610 к.с., а максималният въртящ момент 550 Нм.  

От следващата година в европейския шампионат на SRO GT4 ще се пусне български отбор със Sin. Идеен ръководител на този проект е Владимир Илиев, а все още пилотският състав не е ясен, но интерес имат младоците Григор Григоров и Павел Лефтеров. Отборът ще е съставен и от български механици. 


Именно Григоров и Даскалов направиха демонстрация за присъстващите на авиобазата "Лесново" с двата автомобила. В първите месеци на 2015 г. ще се проведе тест, на който всички желаещи пилоти могат да изпитат автомобила. Годишната асистенция за момента не е определена, но най-вероятно ще бъде около 60 000 паунда. Точно толкова струва и серийната кола Sin. 

"Журналистите в Англия написаха, че това е първата супер кола, която струва по-малко от една къща. Партньорите ми от Великобритания ме съветваха да я продаваме за 100 000 паунда, но тогава клиентите ни щяха да се сблъскат с проблем, който имам и аз при избора на автомобил - високата цена ", коментира Даскалов. 


Името на автомобила - Sin (от англ. - грях), идва от песента на групата "Пет шоп бойс" - It's a sin.  Преди да започне да се състезава със своята кола Sin във Великобритания със серията GT Cup, Даскалов участваше с BMW М5 и Radical в пистовия шампионат в клас Е-max. Също така е собственик на оторизиран сервиз на BMW Русе Кар.

Коментари: 0