Български архитект изгражда база на Марс?

По план в нея ще има 88 стаи и фитнес зала

Български архитект изгражда база на Марс?
На Марс може да бъде изградена база, дело на български архитект. Това може да стане възможно благодарение на 26-годишния Явор Иванов.

Той разказва, че астронавтиката го влече още от дете и затова решава да съчетае хобито с работата си. Така се ражда и проектът за българска космическа база на Марс. Смелата идея е всъщност дипломната работа на младия архитект, пише "България он еър".

По план в базата ще има 88 стаи или модули, както ги нарича Явор. За изграждането на сградата той е предвидил материали, които да защитават космонавтите от атмосферните условия и от радиацията.

Един от модулите е фитнес зона, тъй като гравитацията на Марс е доста по-малка от тази на Земята и е изключително важно самите астронавти да запазят своята физическа форма, така че като се върнат на земята, да могат да продължат нормално своя живот.

Освен родните учени Явор се надява космическата база да впечатли и хората в НАСА. Убеден е, че проектът му е реалистичен и след 30-40 години космическата архитектура ще е факт. А мечтата на младия архитект е един ден да стъпи на червената планета, стига да има достатъчно средства.

Коментари: 0