9 български фирми получават 1,4 млн. лв. за международни изложения

Предстои събитие, посветено на дигиталната икономика

9 български фирми получават 1,4 млн. лв. за международни изложения
4424 ~ 2 мин. четене
Автор: Лора Горовска

9 български фирми ще бъдат финансирани за участие в международни изложби в страната и чужбина. Средствата ще бъдат предоставени на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия  (ИАНМСП) от Министерство на икономиката и са на стойност 1,4 млн. лв. Това съобщи ръководителят на ИАНМСП Мариета Захариева, предаде репортер на Economic.bg.

Тя обясни, че през новия програмен период Агенцията залага на устойчивото интелигентно развитие с акцент върху младите предприемачи. Стартъп инициативите са изключително важен фактор за новите бизнес идеи на икономиката. 

„С цел подпомагане на малките и средни предприятия беше създадена активна мрежа от специалисти по браншове и териториално и регионално разпределение. През последните месеци Агенцията посредством редица програми за трансгранично сътрудничество стартира разработването на проекти за създаването на бизнес инкубатори”, обясни тя.

От тази година ИАНМСП започва организирането на панаири и изложения в България, за да може предприятията да придобият опит при представянето на събития у нас, където да присъстват и чужденстранни компании. Така фирмите ще натрупат опит и готовност за излязането на външни пазари.

„Ситуацията до момента показва, че на някои панаири и изложения са присъствали единствено български компании, които нямат капацитет и готовност за износ. В тази връзка започваме национална кампания”, допълни Захариева.

Първите събития, които Агенцията ще подпомогне, са „Стройко” и „Светът на мебелите”. Предвижда се и организация на събитие „Българската дигитална икономика”, където да се приложат иновациите, валидни за бизнеса.

Стартира и разработването на интернет платформа, в която да се обедини целия ресурс, с който разполагат МСП и икономиката, като тя ще се използва за целите на фирмите. „Това е една доста амбициозна цел”, посочи Захариева.                 

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg