Български спортист хванат с допинг в Рио

Силвия Дънекова е рекордьор на 3000м стипълчейз

Български спортист хванат с допинг в Рио
Българката Силвия Дънекова, рекордьор на 3000 м стипълчейз, е дала положителна проба за допинг по време на олимпийските игри в Рио де Женейро. По програма Силвия трябваше да се състезава в нейната дисциплина на 13 август.

Още с пристигането си на 26-и юли в Рио, Дънекова е била тествана за допинг и резултатът е бил отрицателен. Два дни по-късно й е направен нов тест, който също е отрицателен, но заради съмнения е връщана за нов тест, който дава наличие на еритропоетин, т.н. кръвен допинг.

Силвия отрича да е взимала допинг и определи това като " унизително". Тя е категорична, че не е нарушила по никакъв начин правилата.

Пробата на Дънекова е връщана няколко пъти, тъй като резултатите са били доста спорни, предаде БНТ. Стойностите на кръвния допинг, известен още в спорта като ЕПО, са били различни и спортистката е тествана няколко пъти на модерните машини, осигурени за Олимпийските игри. 

Спорните елементи около пробата вероятно ще бъдат използвани в защита на българката, за която това е втора Олимпиада след участието й в Лондон през 2012 г. В случай, че Дънекова се окаже виновна, тя ще бъде лишена 4 години от състезателни игри, а не както беше преди това две години. 

До момента Силвия Дънекова никога не е давала положителен допинг тест. 
Коментари: 0