Българските визи ще поевтинеят за руските граждани

България и Русия търсят нови начини за по-голям туристически обмен помежду си

Българските визи ще поевтинеят за руските граждани

Българският министър на туризма Николина Ангелкова и руският зам.-министър на икономическото развитие Сергей Галкин

Снимка: Министерство на туризма

Българските визи ще станат по-евтини за руснаците, като така държавата ни се надява да повиши интереса на руските туристи към страната ни. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова при среща в Москва с руския зам.-министър на икономическото развитие Сергей Галкин.

Ангелкова отбеляза, че София работи за въвеждането на редица други облекчения в процедурите за издаване на визи за руски туристи. Промените обхващат различни категории граждани – деца, хора с увреждания, собственици на имоти, лица, които са пребивавали предишни години, и др.

За обезпечаване дейността на консулските служби на територията на Русия туристическото министерство подпомага откриването на изнесени визови центрове. Вече активно работи и българското консулство в Екатеринбург. Визи се издават в 21 изнесени центъра в Руската федерация, като процедурите са ускорени максимално. От 1 февруари 2019 г. заявления за издаване на български визи могат да се подават в 59 града на територията на цяла Русия.

Българският министър на туризма подчерта ролята на на модерните технологии в цялостната политика на ведомството да се предлагат бързи и висококачествени услуги на туристите. „Тази година сме се фокусирали върху дигитализацията в сектора и ми се иска в тази връзка да начертаем конкретни инициативи“, каза Ангелкова. „Услугите, предоставяни от министерството, могат да се ползват изцяло електронно 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. За руските туристи работи и специален телефон, на който отговаря служител от министерството. Традиционно руските туристи се интересуват от летните курорти на България, но съвместно можем да развием и културно историческия туризъм, балнео- и СПА, посещения на повече детски групи и др.“, добави тя.

„Ще работим максимално за още по-ползотворно сътрудничество с България“, заяви руският зам.-министър на икономическото развитие Сергей Галкин. Той поздрави екипа на министерството за постигнатите рекордни резултати и подчерта, че България е привлекателна дестинация за руските граждани. Зам.-министърът приветства усилията на туристическата администрация да въвежда дигиталната трансформация в сектора. Руското министерство на икономическото развитие също насърчава ускореното прилагане на IT практики и иновации в туризма. То подготвя нова стратегия за развитието на туризма, която ще е готова през втората част на годината.

На срещата бе съобщено, че се планира двустранен икономически форум в туризма съвместно с Търговското представителство на Руската федерация в България през април тази година. Той ще се състои във Велико Търново в рамките на Международното изложение за културен туризъм. Министър Ангелкова покани зам.-министър Галкин да посети бизнес събитието.
Коментари: 0