Българският износ отчете ръст за 2018 г., но най-слабият в историята

Експортът е движен почти изцяло благодарение на държавите членки, докато към трети страни има спад

Българският износ отчете ръст за 2018 г., но най-слабият в историята

Снимка: Pixabay

1328 ~ 1 мин. четене
Националният статистически институт (НСИ) отчете ръст на българския износ от 2018 г. отчете ръст от 1.5% през 2018 г. Числото обаче е най-ниското в статистическата историята на българския експорт, ако се изключат спадовете през 2008 и 2012 г., дължащи се на ефектите от икономическата и дългова криза в Европа.

През миналата година външната търговия на България се развиваше добре в рамките на Европейския съюз, но извън Блока ситуацията не беше никак добра – спад от 12% спрямо 2017 г. Основните проблеми за износа на България за трети страни идват заради икономическите проблеми на Турция, Русия и Египет, които са традиционни дестинации за български стоки и падат с между 13 и 52%. Добрите новини са свързани с Китай, Сърбия и САЩ, които са големи пазари за български продукти, а освен това растат с между 10 и 17%.

Въпреки тези ръстове, българският експорт нямаше да бъде на плюс без продажбите в посока Европейския съюз. Износът ни натам е нараснал с 9.2% спрямо 2017 г. НСИ дава подробни данни за външната търговия на България с държавите членки месец по-късно. Подробни данни има към ноември, които показват, че Германия изкупува все повече български продукти. На годишна база ръстът е 16.4%, а общият стойностен обем на продажбите – 7.7 млрд. лв.

Големи нараствания – с двуцифрен темп, има при износа към Италия, Румъния, Гърция, Холандия и Чехия. Като цяло няма държава от Блока, към която българският износ да бележи спад, с изключение на Белгия и Португалия.
Подкрепи Economic.bg