Българският пазар е залят от вносни млечни продукти

Потребителите да проверяват срока на годност на козунаците и яйцата, съветва Десислава Танева

Българският пазар е залят от вносни млечни продукти
4019 ~ 2 мин. четене
Българската магазинна мрежа вече е залята от млечни продукти с европейски произход. Това е една тенденция, която се засили след налагането на руското ембарго. Това заяви земеделският министър Десислава Танева в предаването "Събуди се" по Нова ТВ.

По думите й е спорен фактът коя е по-голямата причина за кризата в млекопроизводството - руското ембарго или отпадането на млечните квоти. "Всяка страна-членка на ЕС има определени млечни квоти. В случай, че тя ги надвиши, се налагат санкции, които се плащат от бюджета на ЕС. България е от страните, които никога не са си стигали млечните квоти. Но големите развити страни са с налози. Проблемът е, че налагането на руското ембарго доведе до това, млечната продукция на държави като Полша, Латвия и други, да се реализира на пазара на ЕС, част от който сме и ние", поясни Танева.

Млекопроизводителите от своя страна негодуват от факта, че литър мляко в момента струва по-малко от половин литър минерална вода. "Един литър мляко струва 35 стотинки, а фуражът е 50 ст. Преди година е изкупувано на 83 ст.", оплакват се производителите.

Министърът  на земеделието обясни, че в момента ЕК прилага мерки за подкрепа на сектора, като например за сухо мляко и краве мляко, каквито у нас не се произвеждат. "Опитваме се да договорим подкрепа. Тази година е първата за директни плащания и освен националната преходна помощ, животновъдите ще получат и допълнителни средства. Подпомагането функционира по определен начин и не можем да бъдем извън правилата", допълни тя.

Освен проблемите в млекопроизводство, такива не липсват и при зеленчуците. "Има български краставици и домати на пазара. В основната си част оранжерийните зеленчуци, които се произвеждат са вносни", заяви Десислава Танева. Според нея по всяка вероятност има нелегален внос на продукти у нас, но със сигурност той е минимален. 

"Наблюдава се ръст на събраните ДДС върху вноса на меса, зеленчуци и плодове. Няма как търговец, който внася продукция, без да плати ДДС, да не удря българския потребител. Няма как производителите да компенсират тези 20% с печалба", категорична е тя.

Земеделският министър заяви още, че българският домат е по-търсен от вносните, но ако той струва 1,5 лв., значи произходът му е лъжа. Тя допълни, че потребителите трябва да знаят, че българските яйца са най-качествени. 

В момента текат проверки на БАБХ в търговската верига в столицата. "Установените нарушения са минимални и най-вече при козунаците и яйцата, които са с изтекъл срок на годност. Потребителите трябва да бъдат взискателни", призова Десислава Танева.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg