Бан Ки-мун се оттегля от политиката

Той няма да се кандидатира за президент на Южна Корея

Бан Ки-мун се оттегля от политиката
296 ~ 1 мин. четене
Бившият генерален секретар на ООН Бан Ки-мун обяви, че няма да участва в надпреварата за президентския пост на Южна Корея, съобщи AFP. 

Преди месец той се завърна в родината си и се очакваше да се включи в изборите. Още при напускането на поста си в ООН, Бан заяви, че го очаква кратка почивка преди завръщането в Южна Корея, в която да помисли какво точно трябва да направи, за да помогне на държавата. 

Неговата предполагаема кандидатура обаче се сблъска с няколко пречки и той обяви, че се оттегля от политиката. "Ще се оттегля от политиката. Съжалявам, че разочаровах много хора", заяви Бан Ки-мун. Коментарът му бе по време на непланирана конференция в парламента след среща на лидерите на консервативните партии. 

Междувременно негодуванието в Южна Корея срещу сегашния държавен глава Пак Хън Ке не стихва. Жителите на страната настояват тя бъде свалена от поста си и да бъде съдена за злоупотреба с влияние. Въпреки, че Пък е лишена от изпълнителните си правомощия, тя има право да задържи президентската титла и да остане да живее в "Синята къща", докато магистратите вземат решение. 

Припомняме, че Бан Ки-мун оглавяваше ООН два мандата, а от януари 2017 г. неговото място зае 67-годишният Антонио Гутериш, който бе президент на Португалия в периода 1995-2002 г. 
Подкрепи Economic.bg