Собственикът на Банка ДСК придоби словенската SKB Banka

Унгарската група купи поредно дружество на „Сосиете Женерал Груп“

Собственикът на Банка ДСК придоби словенската SKB Banka
1840 ~ 1 мин. четене

Унгарската OTP Bank, компанията майка на Банка ДСК и Експресбанк в България, официално придоби словенската SKB Banka. Финансовата институция преди това беше собственост на френската Societe Generale Group. Сделка е финализирана на 13 декември 2019 г., съобщават от компанията. 

В резултат OTP Bank придобива 99.73% акционерно участие в SKB Banka и 100% в SKB Leasing и SKB Leasing Select. 

С пазарен дял от близо 9% в Словения, SKB Bankа е четвъртата по големина банка в страната. Финансовата институция е активна както в сегмента банкиране на дребно, така и в бизнес сегмента.

SKB Banka ще бъде ръководена от Анита Стойчевска, която обясни, че новата собственост предлага нови нови възможности за развитие и растеж на групата. По думите ѝ промяната на собствеността няма да повлияе на текущите операции на клиентите на SKB Group. Името на банката ще остане SKB Bank, а нейните дъщерни дружества ще продължат да работят като SKB Leasing и SKB Leasing Select.

С придобиването на словенската банка OTB Group вече присъства в 12 страни в региона на Централна и Източна Европа - Унгария, Словения, България, Хърватия, Сърбия, Румъния, Русия, Украйна, Словакия, Черна гора, Албания и Молдова. OTP е една от най-печелившите банкови групи в региона с 1 млрд. eвро нетна печалба през 2018 г.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg