Barclays уволнява изпълнителния си директор

От банката не изключват бъдещи съкращения на работни места

Barclays уволнява изпълнителния си директор

Главният изпълнителен директор на британската банка Barclays Антоний Дженкинс беше уволнен, след като не се разбра с ръководството относно политиката на банката за драстично на намаляване на разходите. Той ще се оттегли по-късно този месец, ход, който изненада анализаторите, съобщи CNBC.

Смята се, че членовете на Управителния съвет са искали по-големи съкращения на разходите, пише BBC. От банката не изключват и бъдещи съкращения  на работни места, допълва английската медия.

"Неизбежно е, банките ще имат по-малко клонове, отколкото имат в момента", е категоричен Джон Макфарлън. Макфарлън, който остана директор през април, ще поеме поста на 17 юли, като започва търсенето на негов наследник.

"Макар и да е жалко, че имах малко време да работя с Антоний, аз уважавам и подкрепям позицията на Борда на директорите при вземането на решение за промяна в ръководството, което се изисква в този момент", заяви Макфарлън в изявление. От банката обясниха, че "Дженкинс не разполага с необходимия набор от качества за успешното управление на бизнеса".

Дженкинс пое поста през 2012 г. след скандала с фиксиране на ключовия Libor лихвен процент, който доведе до оставката на предшественика му Боб Даймънд. Barclays беше една от банките, която се призна за виновна за опит да манипулира валутните пазари. Тя плати глоби в размер на 2,4 млрд. долара.

"Бордът признава приноса на Антоний Дженкинс като главен изпълнителен директор през последните 3 г. в невероятно трудни обстоятелства за групата и му е изключително благодарна за засилването на позицията ни", обявиха от банката в изявление.

Дженкинс ще си отиде вкъщи с 2,4 млрд. долара по-богат, плюс обезщетения и бонусите за 2015 г.

Коментари: 0