BBC: Хакери са откраднали съобщения на над 81 000 профила във Facebook

Атаката била осъществена чрез разширения за браузър, твърдят от социалната мрежа

BBC: Хакери са откраднали съобщения на над 81 000 профила във Facebook

Снимка: Pixabay

Хакери са откраднали частните Facebook съобщения на повече от 81 000 акаунта, разкри разследване на BBC. Хакерите публикували реклами, едната от които била забелязана от Би Би Си на форум за английски език, който предлагал достъп до акаунтите за 10 цента на брой.

BBC открили рекламата през септември, в която се казва: "Ние продаваме лична информация на потребителите на Facebook. Нашата база данни включва 120 милиона профила". 

Фирмата за киберсигурност Digital Shadows разследвала твърдението и установила, че повече от 81 000 акаунта, пуснати онлайн като извадка, съдържали лични съобщения.

Digital Shadows също така потвърдила, че са били публикувани лични данни като телефонни номера и имейл адреси от още 176 000 акаунта, но е възможно хакерите да са стигнали до тях, защото въпросните профили не са скрили тези данни.

ВВС заяви, че има основание да се смята, че твърдението за засегнати 120 милиона е преувеличено.

Много от засегнатите потребители се намират в Украйна и Русия, въпреки че в много други страни, включително САЩ, Великобритания и Бразилия, са засегнати потребители. За един от уебсайтовете, в които хакерите публикували данните, било установено, че е създаден в Санкт Петербург.

Руската служба на Би Би Си се свърза с петима руски потребители, засегнати от хакерската атака, и те потвърдили, че съобщенията са техни. Посланията съдържали снимки от празници, оплаквания на една дама от зетя й и "интимен" разговор между двамата любовници.

Facebook съобщи, че достъпът до откраднатите съобщения не е станал заради проблеми със сигурността на социалната мрежа, а по-скоро заради ползвани от въпросните потребители разширения за браузъра.

"Въз основа на нашето разследване досега смятаме, че тази информация е получена чрез злонамерени разширения на браузъра, инсталирани извън Facebook," каза висшестоящият служител на Facebook Ги Розен в изявление до Business Insider.

"Свързахме се с производителите на браузъри, за да се уверим, че известните злонамерени разширения вече не са достъпни за изтегляне в техните магазини и да споделят информация, която може да помогне да се идентифицират допълнителни разширения, които може да са свързани с подобни атаки. Свързахме се и с правоохранителните органи и работим с властите по места за премахване на уебсайта, който показва информация от профили в Facebook. Насърчаваме хората да проверяват разширенията за браузърите, които са инсталирали, и да премахват такива, на които не се доверяват напълно", се казва още в изявлението.

Много хора добавят разширения към браузърите си, като рекламни блокери или проверка на правописа, допълва изданието.
Коментари: 0