ББР бави плащанията по договори за саниране

Регионалното министерство е поискало от държавната банка да подпише всички заявени искания до достигане на 2 млрд лв.

ББР бави плащанията по договори за саниране
1584 ~ 1 мин. четене
Има множество случаи на забавяне при анексиране на договорите за финансиране по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. От това се оплакаха кметове на общини по време на срещата с Министърът на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) Спас Попниколов. До същата констатация е стигнало и ръководството на министерството, съобщиха от там.

Поради тази причина МРРБ е изпратило две писма с указания към Българската банка за развитие (ББР), която е разплащателния орган по програмата за саниране, да бъдат подписани всички заявени искания за сключване на анекси към описаните 2022 договора, със забележката „до достигане на разполагаемия финансов ресурс“. От банката са уверили министерството и Националното сдружение на общините (НСОРБ), че се работи по въпроса с анексите.

Става ясно също, че банката има ресурс и при изрядни документи сумите по анексите ще се разплащат своевременно. За останалите 2312 сдружения, които са внесли искания за финансиране до ББР, както и за още 1576 сдружения, които са сформирани допълнително, ще има ресурс при евентуалното увеличаване на бюджета на програмата с решение на Народното събрание.

В началото на срещата министър Попниколов увери, че целта на МРРБ е всички заинтересовани страни да работят в партньорство за успешната реализация на програмата, която продължава в границите на осигурения финансов ресурс от 2 млрд. лв.

Всички участници са се обединили около мнението, че такъв тип работни срещи трябва да се правят регулярно, за да се намира решение на казуси, които възникват при изпълнението на дейности по програмата. Следващата среща ще бъде след 15 дни.
Подкрепи Economic.bg