БЕХ изплати 2 млрд. лв. заеми на дърщерните си дружества

Това показва отчета на холдинга за първото тримесечие на годината.

БЕХ изплати 2 млрд. лв. заеми на дърщерните си дружества
148 ~ 1 мин. четене

Българският енергиен холдинг (БЕХ) е отпуснал над 2 млрд. лева заеми на своите дъщерни дружества и на „Топлофикация София“ при лихва от 4.49 на сто. С най-голям дълг е НЕК – над 1 млрд. лева. Това показва отчета на холдинга за първото тримесечие на годината.

Холдингът има да връща остатъка от облигационната емисия, която изтегли през 2014 г. за 973.2 млн. лв. До края на месеца ще изтегли нов заем от 1 млрд. лв., съобщи „Труд“, с цел да се покрият дълговете на НЕК, които са за близо 4 млрд. лв., като над 1 млрд. лв. са тези към БЕХ.

Общо вземанията на холдинга от дъщерните му дружества са 1.484 млрд. лв., като са затруднени плащанията и към други дъщерни дружества, сред които са „Булгаргаз“, ТЕЦ „Марица-изток 2“, „Мини Марица – изток“ и „Булгартел“, сочат отчетите за първите три месеца на годината.

Две енергийни дружества („Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“) са държали над 25% от парите си в КТБ към 21 юни 2014 г. ден след като беше поставена под специален надзор, в нарушение на нормативните разпоредби. Това се разбра от думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол миналия петък.Подкрепи Economic.bg