Бернар Казньов е новият френски премиер

Той поема поста от Мануел Валс, който влиза в битката за президент

Бернар Казньов е новият френски премиер
300 ~ 1 мин. четене
Бернар Казньов, досега министър на вътрешните работи на Франция, е назначен за премиер, съобщава Елисейският дворец, президентската институция на Франция. 

Рокадата се налага, след като досегашният премиер Мануел Валс подаде оставка, за да се включи в президентската надпревара от името на Социалистическата партия. 

Президентските избори във Франция са догодина.

Казньов ще обяви състава на правителството си по-късно, но не се очаква да има значими промени през оставащите 5 месеца до края на мандата на социалистите.

Веднага след назначението Бруно льо Ру бе назначен за заместник на Казньов като вътрешен министър. 51-годишният Льо Ру е председател на групата на социалистите в Националната асамблея на Франция (парламента).

53-годишният Казньов пък е считан за един от най-приближените хора на президента Франсоа Оланд, коментират парижките медии. През 2012 г. той бе назначен за говорител на правителството, а след оставката на финансовия министър Жером Каюзак, Казньов пое неговия пост. През 2014 г. бе преназначен като министър на вътрешните работи след серията от терористични атаки на ислямски екстремисти във Франция.

Казньов е адвокат по професия. Бил е кмет на Шербур между 2001 и 2012 г. Има две деца.

Във Франция през юни предстоят и избори за законодателна власт, след двата тура на президентския вот през април имай догодина.

Подкрепи Economic.bg