Без собствено бюро – новата офис реалност 

Здравната криза все още не е потушена, но бизнесът вече скицира трансформацията на работното място

Без собствено бюро – новата офис реалност 

Снимка: Unsplash

1912 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Пандемията от коронавирус накара повечето хора да преосмислят начина си на работа и наложи „хоум офиса“ като модел, който по всичко личи, че ще се настани трайно в ежедневието ни. Здравната криза все още не е потушена, но бизнесът вече скицира трансформацията на работното място и все по-смело поглежда към форми, които до неотдавна бяха присъщи на по-иновативните, технологичните и стартъп компаниите.

Една от тях е т.н. „hot desking“ – реорганизация на работното пространство, при която служителите нямат собствени бюра, а ползват свободните към даден момент. Проучване на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton показва нарастващ интерес към трансформирането на работното място именно по такъв начин. Популярна система за организация на площите е и Activity Based Working, при която се обособяват различни функционални зони в зависимост от дейностите и работния процес. Подобен тип опции привличат вниманието на над половината от работодателите.

Причина за търсене на начин за цялостна реорганизация на заеманите офис площи бизнесът намира в необходимостта да осигури безопасна и ефективна среда при връщането на хората на работните им места. За да улови настроенията, Cushman & Wakefield Forton се е допитала до над 43 000 служители в София през първата половина на май. В анкетата участват фирми от аутсорсинг и IT сектора (62%), финансовата сфера (35%), фармацевтични компании и такива, предлагащи правни или консултантски услуги. Тя се провежда за трети път от началото на пандемията.

Нагласите на бизнеса в столицата

Според допитването четири от пет компании все още нямат яснота кога ще върнат работещите в бизнес сградите, но повечето търсят варианти за по-гъвкаво разпределение на офис площите и хибридни начини на работа. 11% посочват, че започват да връщат служителите си на работните места наесен.

Връщането на служителите на работните им места ще е дълъг процес, свързан с цялостна реорганизация на начина на работа. Показателно е, че редица компании ще запазят частично работата от къщи и ще върнат хората в офиса на ротационен принцип“, коментира Йордан Кръстев, мениджър „Офис площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

Въпреки че реорганизацията ще позволи на компаниите да оптимизират работното пространство, 55% от участниците в проучването заявяват, че не планират да променят обема на наетите площи. 38% планират намаление с над 10% в краткосрочен план. По отношение на работата от къщи 52% от запитаните планират тя да заема 20% от работното време на служителите им, а останалите 48% - между 21% и 50% от него.  

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg