Безопасни ли са евтините слънчеви очила?

Вижте на какво трябва да обърнете внимание

Безопасни ли са евтините слънчеви очила?
Каква е разликата между очила за 300 и очила за 3 лв.? Проверка на bTV показва, че на пазара могат да се намерят очила на цени от 5,90 до 10 лв. за брой дамски или мъжки очила и детски от 3 до 9,99 лв. След експеримент с чифт скъпи и чифт евтини очила, се оказва, че ъредът отчита 100% защита и на двата чифта. Специалистите твърдят, че разликите са в материалите.

"И евтините, и скъпите очила предлагат UV защита, но в единия случай материалите са много по-качествени и лещата пази очите, а по-евтините очила са доста по-нискокачествени, с обикновeна пластмаса. При всички случаи окото ще се тормози повече при по-евтините материали“, разказва оптикът Христо Христов. 

Експертите предупреждават, че истински капани залагат онлайн сайтове за пазаруване, които предлагат ментета реплика на популярна марка. При тези очила защитите са нулеви. 

Също така навлизането на UV лъчи през по-тъмна плака, която причинява и разширяване на зеницата, е по-вредно отколкото неносенето на очила, тъй като навлизат повече лъчи, отколкото ако човек използва естествените си защити към ярка светлина - свиване на зеницата, жумене и др. 

Недопустимо е носенето на очила без пълна защита от деца. От една страна рамката може да предизвика алергии, но най-вече стъклото трябва да осигурява не само 100% защита, но и достатъчно ясен и контрастен образ, твърдят специалистите. 

Некачествените очила могат да увредят зрението. Първият симптом е дискомфорт, а впоследствие дисбаланс и главозамайване. Неподходящата рамка може да попречи на предпазването на очите.

При закупуване на слънчеви очила е важно да се знае, че има пет категории - от 0 до 4, според светлината, която пропускат. Някои от тях са подходящи за облачно време, други се препоръчват за шофиране и т.н.Освен UV протекцията, стъклото може да има различни покрития, оцветяване или поляризация. Важно е да се знае обаче, че степента на затъмнение не съответства на UV защитата. 
Коментари: 0