БФБ сред отличниците по ръст на акциите

Позитивизмът увлича все повече инвеститори

БФБ сред отличниците по ръст на акциите

Снимка: Economic.bg

Автор: Петър Пешев

Позитивизмът на Българския капиталов пазар властва поредна седмица, като започва да увлича все повече участници. Бързото поскъпване на акциите през последните седмици и месеци нареди SOFIX сред най-добре представящите се индекси в света от началото на годината.

Борсовата активност е функция на цената, като скокът в цените на акциите доведе до многократен ръст на броя сделки и изтъргуваните обороти.  През последната седмица SOFIX нараства с близо 3%  и с 24% за последните 3 месеца, и с 33% от началото на годината.

Сред по-активните акции водачи по поскъпване за седмицата са книжата на Зърнени храни (+24%), Прайм пропърти БГ (+21%), Унипак и Свилоза (+15%), докато Евро инс, Синергон Холдинг, Топливо, Доверие обединен холд, ЦКБ, Алкомет и ПИБ поскъпнаха в диапазона 6-14%. Макар и малко на брой не липсваха акции с понижаващи се цени, напр. Холдинг Варна, Юрий Гагарин, Софарма имоти, Софарма трейдинг намалиха пазарните си оценки с до 3%.

Чисто количествено, въпреки бързото нарастване, SOFIX остава близо 70% под върховата стойност от 2007 г. До момента поскъпването е слабо отразено медийно, а и докато таксиметровите шофьори и хора по спирките не дават съвети за акции, търгувани на БФБ, т.е. все още не е достигната фазата на масовост, движението нагоре остава с добър потенциал.  

Коментари: 0