Битовите и индустриални потребители на ток да са равнопоставени

Не може един мол да плаща два пъти по-ниска такса от квартален магазин, смята Иван Иванов

Битовите и индустриални потребители на ток да са равнопоставени

Снимка: архив БГНЕС

Битовите и индустриалните потребители на ток трябва да са равнопоставени. Това мнение изрази председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред Нова тв. „Досега бизнесът, и по-скоро онази част от фирмите, които са на свободния пазар, плащаха два пъти и половина по-малка такса „задължение към обществото”, отколкото битовите потребители и дребния бизнес, които са на регулирания пазар. Едни мол плаща два пъти и половина по-ниска такава такса от малките магазинчета в квартала”, коментира Иванов.  

„Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и вицепремиерът Томислав Дончев непрекъснато подчертават, че регулаторът е взел компетентно и справедливо решение и се търсят мерки, не за да се промени решението на регулатор, а то да бъде допълнено с мерки, които могат да намалят цената на електроенергията”, подчерта той. 

"Тези, които вдигат най-много глас срещу решението на регулатора, са дружества, при които стойността на тока в изделието е под 10%", смята Иван Иванов.

Припомняме, че преди десетина дни над 1700 предприятия се включиха в протест срещу предвижданото от 1 юли увеличение на цената на тока за индустриалните потребители. Според разчетите за тях увеличението щеше да е 20% заради повишаването на въпросната такса "задължение към обществото".

След протестите бе проведено заседание на представители на правителството, бизнеса и синдикатите, на което премиерът Борисов обяви, че са намерени резерви и е възможно токът да не поскъпва до края на годината. КЕВР пък, след приемането на законови изменения в парламента, отложи решението си за скок на тока за 1 август.

Коментари: 0