Бившият енергиен министър Румен Овчаров получи нови обвинения

Към момента отново му е наложена мярка за неотклонение „подписка”

Бившият енергиен министър Румен Овчаров получи нови обвинения

Прокуратурата повдигна две обвинения на бившия енергиен министър Румен Овчаров, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя обясни, че той е превишил властта си като министър и разрешил на изпълнителния директор на мини "Бобов дол" да сключи договор за наем с "Ораново" ЕООД, което по силата на договора е получило правото да добива въглища, които са изключителна държавна собственост. Според закона, такъв добив може да се осъществява от лице, което е получило разрешение с решение на Министерски съвет.

По второто престъпление по служба през февруари 2007 г. в нарушение на задълженията си Овчаров не е създал необходимата организация и без да са налице изисквания, е предложил на МС към невлязъл в сила концесионен договор на мини „Бобов дол” да бъде сключено допълнително споразумение.

Според държавното обвинение от тези деяния на Овчаров са настъпили вредни последици – неизплатена концесионна такса за 557 256 тона добити кафяви въглища. Според Арнаудова, така на практика е извършван неконтролиран добив на природни богатства, представляващи изключителна държавна собственост. Към момента на Румен Овчаров му е наложена мярка за неотклонение „подписка”.

Припомняме, че бившият министър на енергетиката Румен Овчаров вече е с обвинение по случая АЕЦ "Белене". При което отново му бе взета мярка за неотклонение „подписка“.

Коментари: 0