Бившият финансов директор на ПИБ влезе в ръководството на ББР

В момента Живко Тодоров се явява четвърти директор на държавната банка, тъй като Мавродиев още не е отписан

Бившият финансов директор на ПИБ влезе в ръководството на ББР

Снимка: ББР

2975 ~ 2 мин. четене

Живко Тодоров е официално вписан в Търговския регистър като изпълнителен директор и член на Управителния съвет на Българската банка за развитие (ББР). Към момента той се пада четвърти член на УС, тъй като решението на Надзорния съвет от 8 април да бъде освободен досегашният главен изпълнителен директор Стоян Мавродиев все още не е вписано.

Припомняме, че по нареждане на премиера Бойко Борисов икономическият министър Емил Караниколов, който е принципал на ББР, разпореди предишният състав на УС да бъде освободен. Според устава на държавната банка обаче тя не може да има по-малко от трима членове на Управителния съвет, поради което освобождаването на останалите от старите директори - Николай Димитров и Румен Митров, може да стане постепенно.

Самият Живко Тодоров бе одобрен за четвърти член на УС от Надзорния съвет на ББР на 7 април, а на 2 април БНБ издаде одобрение, с което той става член на УС на ББР - преди да се развие скандалът около кредита за 75 млн. лв. за колекторската фирма и преди разпореждането на премиера да бъде уволнен Мавродиев. Тоест Тодоров при нормална обстановка щеше да бъде четвърти директор в банката.

До 2 април Живко Тодоров беше главен финансов директор в Първа инвестиционна банка.

В кратката биографична справка за Тодоров, изпратена от ББР, се посочва, че той е финансист и професионален банкер, има и дългогодишна практика в българската банкова система. Притежава магистърска степен по Счетоводство и контрол от УНСС в София, както и Executive MBA от Hult International Business School в Лондон.

Професионалната му кариера започва през 1997 г. в ING Bank – клон София, където до 2012 г. заема последователно длъжностите оперативен счетоводител, финансов контролер, главен финансов директор и член на Управителния съвет за България.

В периода 2012-2014 г. е назначен за главен финансов директор и член на УС на Алфа Банк – клон България.

От юни 2014 до март 2020 г. е главен финансов директор и член на Управителния съвет на Първа инвестиционна банка, където отговаря за ресорите Финанси, Счетоводство, Връзки с инвеститорите, Трежъри и Финансови институции, Кореспондентски отношения.

Подкрепи Economic.bg