Бившият президент на Гамбия отказва да напусне властта

Новоизбраният държавен глава Бароу вече положи клетва, но не може да заеме поста си

Бившият президент на Гамбия отказва да напусне властта
4067 ~ 1 мин. четене
Политическата криза в Гамбия става все по-голяма, след като бившият президент Яхия Джамех, който идва на власт с държавен преврат през 1994 г., отказва да отстъпи поста си на новоизбрания държавен глава Адама Бароу, съобщиха световните медии. 

Яхия Джамех управлява Гамбия вече 22 години и въпреки че на президентските избори, които се проведоха на 1 декември 2016 г., той  загуби и бе победен от Адама Бароу, бившият държавен глава твърдо отказва да отстъпи властта на своя опонент. 

Веднага след изборите Джамех призна своето поражение, но по-късно се отметна и обяви извънредно положение в страната за срок от 90 дни.

Междувременно новоизбраният президент Бароу положи клетва на церемония, която бе организирана за отрицателно време в Сенегал. На нея присъстваха около 40 души. 

Последен ултиматум на Джамех постави и Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС). До днес следобяд той трябва да подаде оставка и да предаде властта на новия президент. Ако не го направи, войници от няколко държави от ЕКОВАС ще нахлуят в страната и ще започнат военни действия. 

Подкрепа за новия президент Адама Бароу изразиха от Съветът за сигурност на ООН, а от държавния департамент на САЩ обявиха, че подкрепят новия президент и военните действия в Гамбия, съобщава bTV. 
Подкрепи Economic.bg