Бизнес ангелите искат данъчни облекчения от държавата

Подкрепа за рисковите инвеститори може да ни позиционира като лидер на Балканите

Бизнес ангелите искат данъчни облекчения от държавата
2129 ~ 3 мин. четене
Автор: Венцислав Генков

Подобно на други европейски държави и в България да има данъчни облекчения за подкрепа и насърчаване на рисковите инвестиции в стартиращи и иновативни български компании. Това са част от предложения, които ще бъдат внесени в кабинета на следващия министър на икономиката от Българската асоциацията на бизнес ангелите.

От неправителствената организация ще поискат при инвестиране на лични средства от страна на физически лица, част от сумата да се приспадне от дължимите данъци. Другото предложение от този характер е печалбите, които се реализират да бъдат облекчени от данъчни облагания, т.е. не се плаща корпоративен данък, ако се направи печалба над нормата или да се плати данък до определена норма.

„Ако направим малки стъпки за стимулиране на повече активност на рисковите инвеститори от гледна точка на данъчно законодателство и преференции ще ни даде възможност да се позиционираме като лидер на Балканите“, смята Николай Мавроматис, основател и президент на Българската асоциация на бизнес ангелите. Такива има в страни като Германия и Англия и тези практики показват значително привличане освен на локален ресурс, така и на международен такъв.

По думите на Мавроматис това ще помогне да се промени и психологическия профил на стандартния инвеститор към по-рискови инвестиции, за да може да бъде стимулиран да заложи на нови бизнеси, където шансът за успех не винаги е много голям.

Бизнес ангелите ще търсят тясно партниране с Министерството на икономиката по отношение на дистрибуцията на информация за това какви възможности предлага рисковото инвестиране и каква ползата от него за стартиращите компании в България.

Част от законодателните промени са признаване на рисковото инвестиране като приоритетно. „Тези лица трябва да отговарят на определени критерии или най-малкото те трябва да бъдат обучени, за да може това да се случи“, смята Мавроматис и допълва, че това може се случи с профилиране на инвеститорите в академия, където те да могат да бъдат обучени и сертифицирани. Такава е практиката не само в Европа, но в българското законодателство липсва. „Рисковите инвеститори поемат риск, за които са получили информация от медии или са се запознали с практиките в други страна, а не чрез образование и сертифициране“, коментира президентът на бизнес ангелите у нас.

Асоциацията е неправителствена организация, фокусирана върху бизнес ангела като термин, концепция  и нейното разпространение сред членовете, потенциални такива и създаването на мрежа. Асоциацията е член и на европейската мрежа на бизнес ангелите. Стремежът на българската организация е да привлече все повече хора, които имат възможност да инвестират в стартъпи, иновации, нови технологии и бизнес концепции. 

В момента организацията има около 40 членове, като в планът и включено създаване на мрежи в Пловдив и Бургас. „Ангелите“ искат да направят бизнес иновативен център в Пловдив съвместно с чуждестранни инвеститори, които да осигурят възможности за стартиращи компании в този регион да се развиват и съответно бизнес организации да се развиват и да финансират идеи, споделя плановете си Мавроматис.

Тласък на дейността им ще бъде потенциалното провеждането у нас на най-голямото европейското събитие на рисково инвестиране през 2018 г., когато ще бъде проведена кръгла маса, на която ще седнат институции, корпорации и физически лица, готови да инвестират и реализират инициативи.

Подкрепи Economic.bg